"Honderden bladzijden die niemand leest"

N-VA-senator Annick De Ridder vindt dat de regering-Di Rupo "een historische kans heeft laten liggen om de Senaat af te schaffen". Dat zei ze in De Meulemeester in Debat, waar ze met CD&V-senator Steven Vanackere in debat ging. "De pijnlijke conclusie is dat er honderden bladzijden worden gemaakt die nadien door niemand gelezen worden. Dan denk ik: hou er dan toch gewoon mee op."

Sinds de laatste staatshervorming is de Senaat vooral een ontmoetingsplaats van deelstaten met een adviserende rol. En hoewel de Senaat "best wel behoorlijk werk levert", geeft Steven Vanackere (CD&V) toe dat de impact gering is. De oorzaak daarvan ligt volgens Vanackere bij de tegenstanders van de politieke instelling, zoals N-VA. "Als je niet gelooft in een formule is het moeilijker om erin te investeren."

"Lege doos"
De Ridder begrijpt deze kritiek niet. "Het is niet de N-VA die van de Senaat een lege doos heeft gemaakt", verwijst ze naar de laatste staatshervorming die N-VA niet goedkeurde. "Het is zeer ironisch dat nu dezelfde partijen terug gewicht aan de Senaat proberen geven en dan naar ons wijzen met een beschuldigende vinger."

Wat na afschaffing?
CD&V blijft daarentegen voorstander van het behoud van de Senaat. "Het afschaffen heeft weinig zin", zegt Vanackere, "Wat ga je dan wel oprichten om conflicten tussen de verschillende gewesten en gemeenschappen op te lossen?" De Senaat is volgens Vanackere dé plaats waar volksvertegenwoordigers van de regionale parlementen "oog in oog met elkaar staan".

Maar dat argument overtuigt N-VA niet, integendeel. "Het is absurd om te denken dat de dingen die naar de deelstaten zijn gebracht omdat het federaal klinkende ambras was, nu in de Senaat een gedragen visie kunnen krijgen." Volgens De Ridder is rechtstreeks overleg tussen de parlementen en de regeringen een veel betere oplossing.

Bekijk hier het volledige debat: