Journalist in Mexico doodgeschoten

Er is opnieuw een Mexicaanse journalist om het leven gebracht. Het is intussen al minstens de zevende journalist die er dit jaar werd gedood, zegt het openbaar ministerie van de staat Baja California.

Het slachtoffer, de 29-jarige Luciano Rivera, werkte voor de zender CNR en een politiek tijdschrift. Hij werd deze nacht in het hoofd geschoten in een bar in Rosarito, in de buurt van Tijuana aan de grens met de Verenigde Staten. 

Het is niet eenvoudig om na te gaan of de moord ook effectief verbonden is aan zijn werk als journalist. Maar Mario Rivera, directeur van CNR TV waar het slachtoffer tien jaar voor werkte, zegt aan de Los Angeles Times dat Luciano Rivera regelmatig kritische stukken bracht over de veiligheidssituatie in de regio.

In Mexico zijn journalisten vaker het doelwit omdat ze berichten over de drugshandel en politieke corruptie in het land. In mei van dit jaar werd onderzoeksjournalist Javier Valdez nog om het leven gebracht in Sinaloa, nadat hij een stuk had uitgebracht over drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman. En in maart werd Miroslava Breach vermoord omdat ze over de banden tussen de georganiseerde misdaad en enkele politieke kandidaten in de staat Chihuaha had geschreven.