Florida zet zich schrap voor orkaan Michael

Tropische storm Michael, die over de Golf van Mexico richting de Amerikaanse staat Florida trekt, heeft zich ontwikkeld tot een orkaan. Maar verwacht wordt dat de storm op weg naar de kust nog aan kracht zal winnen.

Michael bevindt zich momenteel ongeveer 220 kilometer oostnoordoostelijk van de kust van het Mexicaanse Cozumel. “Met maximale snelheden van 120 kilometer per uur is Michael nu een orkaan van de eerste categorie”, meldt het Amerikaanse orkaancentrum NHC.

Volgens het NHC zou de orkaan in kracht toenemen als hij dinsdagnacht of woensdag (lokale tijden) de staat Florida bereikt. Tegen die tijd zou Michael zich hebben ontwikkeld tot een orkaan van de derde categorie (met windsnelheden tot 178 kilometer per uur). In Mexico en Cuba heeft Michael, toen nog een tropische storm, zware regenval veroorzaakt.

Noodtoestand
De gouverneur van Florida, Rick Scott, heeft de noodtoestand uitgeroepen in meer dan twintig gebieden langs de kustlijn van de staat. Dit is in eerste instantie een interne administratieve stap, concrete gevolgen voor de burgers zijn niet meteen duidelijk.

Vorige maand teisterde tropische storm Florence de zuidoostkust van de VS. Vooral in North Carolina en South Carolina kwam het tot zware overstromingen. Tientallen mensen kwamen door de storm en de gevolgen ervan om het leven.