Vandaag start derde editie Tournée Minérale

Voor deze derde editie van Tournée Minérale hebben bijna 49 600 mensen zich ingeschreven. Dat zijn er meer dan 35 000 minder dan vorig jaar: toen schreven 85 000 mensen schreven zich in. 

De bedoeling van Tournée Minérale is om mensen aan te sporen om een maand lang geen alcohol te drinken. Organisatoren van de actie zijn het VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen, De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker.

“Directe alcoholmerker’”
Een team van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent zal dit jaar onderzoeken wat het met  je lichaam doet om een maand geen alcohol te drinken. Daarbij zal professor Christophe Stove van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent de “directe alcoholmerker" onderzoeken. Dat is een product dat in het lichaam wordt gevormd nadat je alcohol hebt gedronken, en veel langer meetbaar blijft dan de alcohol zelf. 

"Deze alcoholmerker vormt een goede manier om iemands drinkgedrag na te gaan, of te controleren of iemand nog alcohol drinkt", klinkt het. "Dat is bijvoorbeeld nuttig bij mensen van wie het rijbewijs werd ingetrokken of bij patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan of achter de rug hebben."

Het team van de professor hoopt 1.000 deelnemers van Tournée Minérale te kunnen strikken. Zij krijgen een pakket toegestuurd waarmee ze zelf thuis met een vingerprik een druppel bloed kunnen afnemen, die ze terugsturen naar het laboratorium. Dat moet drie keer gebeuren: één keer bij de start van Tournée Minérale, halverwege de maand en bij het einde van de actie.

Ook bekende gezichten doen mee
Onder de mensen die zich inschreven zijn ook verschillende bekende gezichten: Acteur Stefaan Degand is dit jaar ambassadeur voor Tournée Minérale. Verder zetten ook onder meer tv-chef Sandra Bekkari en Joe-presentatoren Raf en Rani zich in.