Traiteur Esthio op applaus onthaald

Het cateringbedrijf Esthio uit Harelbeke mag vanaf vandaag opnieuw maaltijden leveren aan scholen. De zaakvoerders zijn opgelucht en ook de scholen zijn blij dat ze weer warme maaltijden kunnen aanbieden. Of ze een klacht zullen indienen tegen minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), laten Brecht en Hervé Vervaeck nog in het midden.

Vader en zoon kunnen weer opgelucht ademhalen. Na weken van onzekerheid in het familiebedrijf blijken ook de allerlaatste stalen negatief op salmonella.

"We zijn enorm blij dat we weer kunnen leveren aan onze klanten. In sommige scholen werden onze chauffeurs zelfs op applaus onthaald. Dat doet deugd."

Late communicatie
Meer dan de helft van de scholen heeft vandaag maaltijden afgenomen. De andere helft van de directies vroeg de ouders om ook vandaag nog boterhammetjes te voorzien.

"Want ook deze beslissing van minister Ducarme kwam ongelegen. Na 16 uur is het voor mijn klanten moeilijk om nog alle ouders te verwittigen", legt Brecht Vervaeck uit. Officieel werden directies pas vandaag geïnformeerd dat Esthio weer kon leveren.

Klacht
Of het bedrijf een klacht zal indienen tegen minister Ducarme, valt nog te bezien. "Nu willen we eerst het einde van het schooljaar afwerken. Daarna volgen twee rustige maanden waarin we alles rustig zullen bekijken", zegt Vervaeck.

Salmonella
Het bedrijf werd eind mei gesloten door het federaal voedselagentschap FAVV nadat meer dan 400 kinderen besmet raakten met salmonella. Traiteur Esthio bleek aan alle besmette scholen te leveren, maar na uitgebreid onderzoek werd nergens een spoor van de bacterie gevonden. Het voedselagentschap FAVV gaf groen licht, maar werd op het laatste nippertje teruggefloten door minister van Landbouw Ducarrme.

Lees ook: Esthio mag toch opnieuw leveren aan scholen