Hand niet schudden? Huwelijk geweigerd

De Mechelse schepen van diversiteit, integratie, burgerzaken, onderwijs en juridische zaken Marc Hendrickx (N-VA) heeft geweigerd een huwelijk te voltrekken omdat de bruid hem de hand niet wilde schudden. De schepen meent dat dit een deel is van het respect dat hoort in een burgerlijke zaak. De vrouw wilde hem de hand niet schudden uit geloofsovertuigingen.

Het koppel bood zich deze voormiddag aan in het Mechelse stadhuis om te trouwen, waarop schepen Hendrickx hen beiden verwelkomde met een handdruk. Toen bleek dat de vrouw hem de hand niet wilde schudden, weigerde de schepen de ceremonie aan te vatten.

Burgerlijke zaak
"Ik heb haar uitgelegd dat dit een burgerlijke zaak is die niets met godsdienst te maken heeft en het deel van het respect is om mij dan de hand te schudden", zegt Hendrickx. "Ik heb het koppel gezegd dat ze enkele minuten kregen om hierover na te denken maar de dame was resoluut: ze zou mij geen hand geven omdat haar godsdienst haar dit niet toeliet. Daarop heb ik geweigerd het huwelijk te voltrekken."

Er zit het koppel niets anders op dan elders te trouwen maar dat is niet zo evident: beiden zijn inwoners van Mechelen en de wet schrijft voor dat een huwelijk moet plaatsvinden in de woonplaats van een van de partners. Als het koppel alsnog in Mechelen wil trouwen, zal de vrouw de schepen toch de hand moeten schudden.

Onwettig gehandeld
De schepen heeft onwettig gehandeld omdat hij het neutraliteitsprincipe, dat geldt voor alle ambtenaren in functie, niet nageleefd heeft. Dat vertellen meerdere experts aan VTM NIEUWS. “De burger hoeft niet neutraal te zijn tot als hij de wet daarmee niet overtreedt”, klinkt het. “Een hand weigeren is niet verboden.”

De meest evidente weg van het koppel om juridische stappen te ondernemen is naar de Raad van State te trekken tegen de overheid. Puur op de persoon zelf procederen is minder evident.

Foto: archief.